OBVESTILO

Zaradi povečanega števila respiratornih obolenj priporočamo... Več infomacij

 
 
 

Urgentni center

Organizacija dela v urgentnem centru poteka skladno z enotno metodologijo dela v drugih urgentnih centrih v Sloveniji. Pacienti so glede na stopnjo nujnosti in vrsto zdravstvene storitve obravnavani v različnih enotah: enota za hitre preglede (dežurna služba ZD Ptuj), enota za poškodbe (kirurška urgentna ambulanta) in enota za bolezni (internistična urgentna ambulanta).

Ko pacient vstopi v UC je najprej napoten na triažo, kjer se naredi administrativni vnos v informacijski sitem in triažni pregled. Ta pregled opravi posebej usposobljena diplomirana medicinska sestra, ki v skladu z Manchesterskim sistemom določi stopnjo ogroženosti bolnika, ki določi tudi časovni okvir v katerem mora biti bolnik obravnavan (oz. mora začeti obravnavo). Vrstni red oz. čas čakanja je odvisen od stopnje nujnosti in ne od vrstnega reda prihoda. Bolnika se na triaži tudi razporedi v ustrezno enoto.

Tabela 1: Manchesterske triažne skupine, ki določajo stopnjo nujnosti v UC

Triažna skupina barva maksimalni čas do obravnave
takojšnja rdeča 0 min
zelo nujna oranžna 10 min
nujna rumena 60 min
standardna zelena 120 min
nenujna modra 240 min

Po pregledu in opravljeni diagnostiki so bolniki lahko odpuščeni v domačo oskrbo (ambulantna obravnava), lahko so sprejeti na oddelek ali za obdobje nekaj ur sprejeti v opazovalnico, kjer se lahko opravi dodatne diagnostične postopke, aplicira terapijo, izvede potrebne manjše posege in se nato po presoji bolnika odpusti ali sprejme na oddelek.

Življenjsko ogroženi bolniki (z rdečo oznako) so obravnavani prednostno v ustrezno opremljenem reanimacijskem prostoru- bodisi s strani kirurgov ali internistov, po njihovi presoji se vključi tudi druge specialiste (anesteziolog, pediater).

Tabela 2: odseki- delovišča v UC

Triaža
 Enota za hitre preglede  Enota za poškodbe  Enota za bolezni
 Opazovalnica
 Reanimacija  Podporne službe

 

Otroci in mladostniki s svežimi poškodbami (znotraj 24 ur po poškodbi) ali napoteni od izbranih pediatrov s stopnjo nujnosti 1 za kirurški pregled, so obravnavani v UC v enoti za poškodbe. Otroci in mladostniki z akutnimi obolenji bodo obravnavani po naslednjem načinu:

    • sobota, nedelja in prazniki 9-21h dežurna pediatrična ambulanta v Zdravstvenem domu Ptuj (1.nadstropje)
    • delavniki po sledečem razporedu:

  • v nočnem času v enoti za hitre preglede UC
  • poleti in v času počitnic je razpored prilagojen dopustom.

Otroci in mladostniki napoteni z napotnico »nujno«, so obravnavani v dežurni ambulanti oddelka za pediatrijo. Življenjsko ogrožen otrok je obravnavan v reanimacijski sobi UC s strani vseh potrebnih specialistov.

Urgentni center pokriva samo nujna stanja in ne vseh stanj, ki potrebujejo zdravstveno obravnavo (103. člen Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja), le-ta so še vedno v domeni osebnega izbranega zdravnika ali izbranega pediatra.

Predstojnica
Simonca Kalšek, dr. med. spec.

Namestnik predstojnice
Vid Cenčič, dr. med., spec.

Vodja centra
Snežana Anders, dipl. med. sestra

Namestnica vodje centra
Ines Medved, dipl. med. sestra

 
 
 

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

Telefon

T: +386 (0)2 749 14 00

Fax

F: +386 (0)2 749 16 30

E-mail

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.