Novorojenčki 01.01.2020

Novorojenčki 01.01.2020

22.01.2020

Dobrodošla Tessa in Maj!
3. januarja je naša porodnišnica že tradicionalno pripravila najlepši dogodek, s katerim začenjamo leto 2020 in s pomočjo sponzorjev obdarila prvo in drugorojenega otroka v novem letu.
V lanskem letu je bilo v ptujski porodnišnici 827 porodov, rodilo se je 834 otrok, od tega 433 deklic in 401 dečkov ter 7 parov dvojčkov. Premeščenih je bilo 21 otrok, opravljenih 205 carskih rezov ter 25 porodov v vodi, mrtvorojenih otrok ni bilo. V letu 2018 je bilo porodov 795 in 802 novorojenčkov.
Prva v letu 2020 je rodila Bezjak Karina iz Formina. Mamica je rodila prvič. Male Tesse sta se starša razveselila 1. 1. ob 7.14. uri. Druga v letu 2020 je rodila Panič Mateja iz Žerovincev. Za mamico je bil to že drugi porod, doma ima deklico Hano, staro 6 let. Tokrat je rodila sinčka Maja in sicer 1. 1. ob 18.01. uri.

Vse prisotne je pozdravila tudi direktorica bolnišnice Anica Užmah, ki je ob tej priložnosti povedala: »Lep pozdrav vsem prisotnim in srečno in zdravo leto 2020. Dragi starši prvo in drugorojenega otroka v letošnjem letu v naši porodnišnici, pa prejmite iskrene čestitke. Na novoletni dan sta na svet prijokala, prva deklica Tessa ob 7:14 mamici Karini, drugi pa deček Maj ob 18:01 mamici Mateji. Za vami so meseci in tedni srečnega pričakovanja, zaskrbljenosti in naporov. Za vami je zdaj že dan, ki ste ga nestrpno čakali, dan, ki vam je spremenil življenje in dan, ko ste prejeli največje darilo vašega življenja. Srečni ste, ko k sebi stiskate drobno bitje in obenem zaskrbljeni, ker so pred vami leta odgovornosti, da to bitje vzgojite v odgovorno osebnost. Kot radi rečemo v šali, z rojstvom otroka ne dobimo navodil za uporabo. Starševstva se moramo naučiti. Je ena najlepših in najtežjih vlog povezana tako z lepimi kot manj lepimi trenutki. Za marsikoga je prav vzgoja otrok eno najpomembnejših poslanstev v življenju. Ker se starši na tej poti soočamo s številnimi izzivi in preizkušnjami, je to tudi izjemno zahtevno, vendar večina staršev na koncu vedno ugotovi, da njihov napor ni bil zaman. Želimo vam, da se v tej vlogi odlično znajdete in da vam uspe. Naj današnje srečanje zaključim s pesmijo Toneta Pavčka, Rojstvo.

Stopite narahlo kakor v copatih
naravnost pri glavnih vratih
v ta lepi dan, kot bi šli v pesem.

Svet naokrog je vabljiv in vonljiv,
čudno resen in nemalo slovesen:
nekdo se je pravkar rodil.
In to je najlepša pesem.

Stopite narahlo in pustite k nebesom odprta vrata.
Naj skoznje lije botrinja bogata -
novorojenčeva pesem.

Spoštovani, uživajte trenutke sreče, radosti in veselja.«

Starši so se tudi letos razveselili številnih daril sponzorjev
Prvorojenka Tessa je od bolnišnice v dar dobila verižico s spominskim obeskom, Pikapolonica ji je podarila avtosedež, županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je prinesla 300 eur in šopek, Terme Ptuj so ji podarile darilni bon in Tosama paket izdelkov.

Drugorojeni Maj je od Mestne občine prejel šopek, podjetje Tenzor mu je ob rojstvu namenilo 250 evrov, Terme Ptuj darilni bon, Pikapolonica paket igrač in Tosama paket svojih izdelkov.

»Teža in veličina življenja je v malih stvareh, zato smo v naši porodnišnici že pred leti začeli še en poseben projekt. V sodelovanju z različnimi društvi kvačkamo, ginekologinja dr. Marčec pa pri nas že zadnjih nekaj let poskrbi ob vsakem posebnem dogodku v porodnišnici za prijetno presenečenje. Tako vsako leto pripravi kvačkane copatke za prvo in drugorojenega otroka v novem letu. S strokovnega vidika je spodbuden podatek zagotovo ta, da v minulem letu v porodnišnici nismo beležili večjih komplikacij. Tudi v naslednjem letu se bomo enako dobro trudili za naše mame in otroke, ter poskušali ustvariti čim bolj prijazno okolje za rojevanje in da bo želja po rojevanju doma, čim manj. Naš moto je ustvariti porodnišnico, kjer bomo delali v skladu s strokovnimi priporočili in istočasno dajali ženskam občutek, kot da rodijo doma. Zato se tu rojeva v vodi, zato imamo tuše in sanitarije v porodnih sobah. Želeli bi obnoviti še kopalnice na oddelku za otročnice, predvsem zato, da se ženske poleg strokovnega dela tudi dobro počutijo. Ob tem ne pozabljamo niti na partnerje niti na starejše bratce, sestrce. V zadnjih letih smo tudi bistveno znižali število epiziotomij, prerezanj presredka pri porodnicah, ki rojevajo vaginalno, na kar smo zelo ponosni. Za to so zaslužne predvsem babice, ki imajo veliko izkušenj in te izkušnje predajajo naprej. To, da imamo 32 porodov več, kar je 4 % glede na naše število, ni samo delo porodnih sob, porodničarjev in ginekologov, ampak celega oddelka. Pomembno je tudi delo ambulantnega centra, kakor tudi oddelka za ginekologijo. Tudi takrat, kadar je nosečnica bolna in se znajde na oddelku za ginekologijo, je zelo pomemben vtis, da se potem ženska odloči, kam bo šla rodit«, pojasnjuje predstojnica ginekološko – porodnega oddelka Damijana Bosilj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.
Pomemben člen dela porodnišnice so tudi pediatri neonatologi. Na področju dela z novorojenčki je bilo v lanskem letu narejenih kar nekaj premikov. Dušanka Meglič, dr. med., spec. pediatrije je ob pomoči ostalih pediatrov prevzela delo na oddelku za novorojenčke. »Tudi mene zelo veseli, da smo imeli v letošnjem letu večje število novorojenčkov. Zagotovo se zagnanost naše predstojnice več kot pozna, kako tudi celotne ekipe oddelka. Otroci so v glavnem zdravi, tako, kot vsak otrok, pa imajo tudi novorojenčki svoje bolezni, ki pa so specifične. Malenkosti, ki se pojavljajo v neonatalnem obdobju, rešujejo skupaj s starši. Večino jih uspemo rešiti, zelo redko pa pride do hujših obolenj, ko so potrebne selitve v večje ustanove«, je povedala Megličeva.
Tako staršem, kot prvorojenima malčkoma ob rojstvu čestitamo tudi v Bolnišnici Ptuj in jima želimo brezskrbno otroštvo!
Bronja Habjanič
Foto: Jani Črnko

 
 
 

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

T: +386 (0)2 749 14 00

F: +386 (0)2 749 16 30

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.