Dan odptih vrat porodnišnice Ptuj

Dan odptih vrat porodnišnice Ptuj

08.06.2017

25. maja 2017 je v prostorih porodnega oddelka potekal spomladanski dan odprtih vrat, namenjen vsem bodočim mamicam.

Babici, Gordana Hojnik in Doris Strmšek sta predstavili pomen dojenja za zdravje otrok, diplomirana medicinska sestra Lirija Zemljarič pa praktični prikaz rokovanja z novorojenčkom. Ob koncu so si bodoče mamice skupaj z osebjem ginekološko – porodnega oddelka ogledale še prostore porodnišnice.

Dojenje je bistvenega pomena za zdravega otroka

»Po odhodu iz porodnišnice, ko so mame bolj ali manj naučene, kako uspešno dojiti, pa največkrat iz različnih razlogov, kljub podpori partnerja in družine prenehajo z dojenjem. Kljub dokazom, da je dojenje koristno za mater in najboljša hrana njenemu novorojenemu otroku. Največji upad dojenja je opaziti v prvem mesecu otrokovega življenja. Vzroke najdemo v pomanjkanju zaupanja mater v lastno sposobnost, da zmorejo dojiti, v težavah z dojenjem zaradi bolečih bradavic, ne morejo se znebiti občutka, da otrok ni dovolj sit, ker imajo premalo, pa tudi preveč vodeno mleko. Preobčutljivost bradavic je v začetku lahko težava. To je naravno, ker je bradavica dojke pogosto uporabljena. Viskozna vlakna bradavic se sčasoma utrdijo in več ne povzročajo težav. Je pa res, da že prvo pristavljanje v porodni sobi s pomočjo babic botruje temu, kako se bo otroček dojil. In otroci mamic v porodni sobi, ki se pravilno pristavijo na dojko v prvi uri po porodu, imajo kasneje vzorec na široko odprtih ust. To pa materi olajša dojenje. V položaju leže na bokih tesno skupaj, otroček s široko odprtimi usteci v višini bradavice, ki kar sama sili v otrokova usta in mamina roka, ki podpira dojko,  so formula za uspešno dojenje.

Ženska je ustvarjena tako, da zmore in ima dovolj mleka za svoje potomstvo. Kolostrum, torej mleko prične nastajati že v zgodnji nosečnosti. Od 12 – 16t nosečnosti pa vse do prvih dni po porodu. Velikokrat izcejanje mleka nosečnice same opazijo. Dojenje doma se lahko razlikuje od dojenja v porodnišnici. V porodnišnici je mleko v fazi nastajanja in zorenja mleka. Razlikuje pa se tudi po količini. V začetku ga je malo, imenuje se kolostrum in je rumene barve. Z dnevi pa izgubi prvo materino mleko svojo značilno rumeno barvo v zrelo materino mleko in pridobi na količini. Ravno pravšnjo količino za novorojenčkov želodček, oziroma nastaja količina mleka, ki raste z otrokom. Zrelo materino mleko je sestavljeno iz velike količine vode. Ostale sestavine pa so v mleku razpršene in stopljene ter razporejene, zato je zmotno mnenje, da otrok potrebuje čaj ali vodo, ker je žejen. V porodnišnici mame dojijo v kratkih podojih na obeh dojkah, doma, ko je mleka več, pa je priporočljivo dojenje pri eni dojki. Naslednje dojenje naj mama prične pri dojki s katero je prej končala. Šele nato nadaljuje dojenje na drugi dojki. Otroci tako dobijo tudi zadnje mleko, ki je bogato z maščobami, ki preprečuje povzročanje prebavnih motenj v smislu trebušnih kolik in kar je zelo pomembno - otrok pridobiva na teži. Pri otroku kolike seveda še vedno bodo, vendar ne v hudi obliki. Pri otroku namreč zori črevesna flora, ki je občutljiva in nežna. Z dojenjem se razrašča in krepi in je pri otroku naložba za zdravo in dolgo življenje. Potrebno je tudi podiranje kupčkov. Nepodrti kupčki prav tako povzročajo vetrove. Torej materino mleko je po sestavi od pričetka do konca dojenja še najbolj podobno našemu kosilu. Tudi odrasli smo boljše volje, ko po koncu kosila dobimo še sladico, ki tudi nas poredi. Če se otroček doji in je zadovoljen, ima dovolj pokakanih in polulanih plenic se redi tako, da mu je videti s prostim očesom. Ko si vzame čas za daljši spanec enkrat na dan ga ni potrebno zbujati za dojenje, še manj pa tehtati.

Dojenje se tekom rasti otrok lahko spremeni. Vsak otrok ima svoj vzorec dojenja. V starosti 3 – 4 tednov se včasih pričnejo pogosteje dojiti, kot so se do sedaj. Sedaj so zrastli in potrebujejo večje količine mleka. Ko si bodo navlekli več mleka, se bodo ponovno dojili brez težav. Starejši otroci se manjkrat dojijo, ko imajo dovolj mleka. Opustijo nočno dojenje. Dojenčki pri 3 – 4 mesecih se včasih močno odzivajo na dogajanje v okolici in to jih moti pri dojenju. Takrat je treba poiskati miren kotiček in otrok se bo dojil naprej.

Otročki si ustvarijo svoj lastni vzorec dojenja, a matere včasih skrbi, da otroci med dojenjem popijejo premalo mleka, zato bom opisala še nekaj znakov za učinkovito dojenje. Otročki dosežejo ponovno porodno težo do starosti deset dni. Mati pristavi otročka k prsim, ko ta v polsnu prične dajati ročice k ustom, giba z očesnimi zrkli, miga z vsemi štirimi, išče dojko. Dojeni so najmanj 8x v 24h. Po lastni želji pa tudi večkrat. Po petem dnevu odvaja blato najmanj 3x v 24h, ki je kašasto in rumeno in odvaja najmanj 6x bister rumen urin v 24h. Za tiste, ki bi želeli vedeti, pa se otroček v 24h zredi povprečno za 20 -35g. Izključno je dojenje do starosti 6 mesecev.

Ko mamice odhajate od nas iz naše porodnišnice, dobite navodila in tel. št., na kateri nas dobite. Čez dan je možno priti na obisk na posvet z otročkom v zvezi z dojenjem po predhodnem tel. dogovoru, ker smo namreč lahko zasedeni in bi vam čakanje vzelo preveč časa. V dnevu ali dveh vas bo obiskala patronažna babica, ki vam bo v oporo pri dojenju. Izbrani pediater vam bo prav tako pomagal z nasvetom pri ohranjanju dojenja še preden boste dovolj stari za posvetovalnico.

Dragi partnerji, možje in svojci. Ženska, ki doji ima svoje poslanstvo. Dojiti svojega in partnerjevega otročka. Ona je tista, ki ima sposobnost nuditi mu z dojenjem predvsem zdravo življenje. Pomagajmo dojiljam. Ožja družina in prijateljice so lahko v veliko pomoč s pospravljanjem stanovanja, nakupom v trgovini, morda tudi kdaj s kuhanjem kakšnega kosila. Vedeti morate, da dojilja nima pospravljenega stanovanja in pravočasno skuhanega kosila. Hvaležna vam bo morda, če na obisku pri njej, morda njej skuhate kavo in ji prinesete košček peciva. Verjemite, to ji bo polepšalo dan«, svoje misli o dojenju strne Hojnikova.

Rokovanje z novorojenčkom - praktičen prikaz na lutki

Za večino baby handling pomeni rokovanje, uporaba položajev za negovanje in ukvarjanje z dojenčkom oz. otrokom. Vendar je baby handling veliko več, kot je rokovanje s strojem, ampak  je pravilno ravnanje z otrokom oz. dotikanje, prijemanje, nega. Je sodelovanje z dojenčkom v vseh življenjskih situacijah med dojenjem, podiranjem kupčka, previjanjem, oblačenjem in slačenjem, dvigovanjem, polaganjem, kakor tudi spanjem in igranjem.

S pravilnim prikazom položajev, ki so koristni za otroka in pri katerih dojenček aktivno sodeluje, spodbujamo, da je otrok usmerjen proti sredini in simetrično naravnan.

Z redno in vsakodnevno pravilno nego dojenčka, mu omogočimo, da gradi pravilno telesno oporo, mu pomagamo osvajati pravilne gibalne vzorce, ki so potrebni in jih bo uporabljal za funkcionalno gibanje vse življenje.

S pravilnim ravnanjem začnemo starše seznanjati oziroma učiti takoj po rojstvu otroka oz. kadarkoli starši sprašujejo. Ker so si dojenčki med seboj različni in imajo različne potrebe, je ravnanje oz. prikaz individualen. Starši oz. zdravstveni delavci v porodnišnici opazujejo otroka in ravnanje prilagajajo potrebam otroka.

Obstajajo pa splošna navodila, ki so primerna za vse otroke, starši pa jih potem morajo prilagoditi potrebam svojega otroka.

Če na splošno povzamemo kaj je to baby handling, lahko rečemo, da je to aktivno sodelovanje med otrokom in starši, komunikacija na vseh ravneh in medsebojno spoznavanje. Ni poznavanje določenih položajev, temveč način življenja.

Dotik je mati vseh čutov. Ne bojte se svojega otroka. Vzemite ga v naročje, uživajte v dotikanju in bodite srečni«, še poudarja Lirija Zemljarič.

Bronja Habjanič

 
 
 

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

T: +386 (0)2 749 14 00

F: +386 (0)2 749 16 30

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.