50 let Oddelka za intenzivno terapijo, nego, anestezijo in terapijo bolečine

50 let Oddelka za intenzivno terapijo, nego, anestezijo in terapijo bolečine

05.12.2019

»Nihče ne zna vsega, a vsak zna nekaj«

29. novembra 2019 je v naši bolnišnici potekal še en slavnostni dogodek in sicer praznovanje 50. obletnice Oddelka za intenzivno terapijo, nego, anestezijo in terapijo bolečine.

Zametki razvoja anestezije v Bolnišnici Ptuj
Leta 1927 je po zaslugi prim. dr. Aleksandra Kuharja bolnišnica dobila prvi anestezijski aparat Dräger. Od leta 1950 se v operacijski protokol vpisuje metoda anestezije in anestetik: eter ob uporabi Ombredanove in Schimellbushove maske, viadril, barbiturati (Evipan, Kemital, Pentotal). Leta 1955 je bolnišnica dobila drugi anestezijski aparat Sutjeska, 26. 4. 1955 je bila opravljena prva endotrahealna intubacija na kirurškem oddelku. Leta 1958 je bil prvič uporabljen mišični relaksans (tubocurarin), leta 1959 je dotedanji rentgenski tehnik Metod Babič postal prvi anestezijski tehnik, po tem, ko je opravil 6 - mesečno usposabljanje v Mariboru.

Razvoj oddelka za intenzivno nego in anestezijo
Leta 1961 mesto prve zdravnice anesteziologinje zasede Lučka Toš, dr. med., po opravljenem 6 - mesečnem tečaju v Ljubljani. Leta 1962 so na odseku za anestezijo zaposleni: ena zdravnica in dva tehnika; uporabljajo se štirje anestezijski aparati: Alenka (2), Sutjeska, Boyle. V letih 1962 - 1968 se uvajajo nove metode anestezijskih tehnik in anestetiki: dušikov oksidul, halotan, NLA idr. Leta 1966 Lučka Toš opravi specialistični izpit iz anesteziologije in reanimatologije in leta 1968 postane predstojnica odseka za intenzivno nego in anestezijo kot samostojne enote. Maja 1968 se po sklepu sveta bolnišnice odpre samostojni oddelek za intenzivno nego in anestezijo, kot centralna intenzivna enota interdisciplinarnega tipa. V letu 1968 so na oddelku bili zaposleni: ena specialistka Lučka Toš, dr. med., spec. anest., višja medicinska sestra Zalika Obran, srednje medicinske sestre Slavica Legen, Anica Dobnik, Štefka Kaisersberger in bolničar Metod Babič.

Leta 1969 Oddelek za intenzivno nego in anestezijo začne delovati kot celota. Na oddelku je pet anestezijskih aparatov tipa Dräger, ventilator tipa Bennett PR2 in dva EKG monitorja tipa Siemens. Zaposlenih je 9: ena specialistka (Lučka Toš), ena specializantka (Marija Krajnc), dve višji medicinski sestri, štiri srednje medicinske sestre, en bolničar in ena čistilka. Opravljenih je 2.602 anestezij na sedmih operacijskih mizah. V enoto za intenzivno nego (5 postelj) je bilo sprejetih 297 bolnikov, % zasedenosti je znašal 65,53.

Leta 1973 so bili na oddelku zaposleni: Lučka Toš, dr. med., spec. anest, predstojnica; Marija Krajnc, dr. med., spec. anest.; Dragomir Vasin, dr. med., spec. anest.; Radovan Erega, dr. med., spec. anest., Zalika Obran, glavna sestra; Olga Krajnc, Majda Simonič, Marjan Štolfa, Cvetka Kavčevič, Mirjana Jankovič, Dragica Tašner, Štefka Kaisersberger, Kristina Dokl, Štefanija Hladnič, Dragica Veljača, Darinka Meglič. Opravljenih je bilo 3.274 anestezij, do 5 % regionalnih. V enoto za intenzivno nego je bilo sprejetih 393 bolnikov, % zasedenosti je znašal 81,7.

V letu 2008 je na oddelku zaposlenih 5 specialistk anesteziologinj: Verdi Kerimović, Mirjana Jokić, Karmen Pišek Šuta, Vlasta Ekart Fakin, prim. Majda Šarman, 14 DMS in 13 SMS. Na oddelku je 10 postelj, 5 ventilatorjev tipa Dräger: Evita (2), Evita 4 (2), Oxylog 2000 (prenosni), 6 anestezijskih aparatov tipa Dräger: Sulla19 (2), Sulla 808V (3), Primus. Opravljenih je 2.565 anestezij, zdravilo se je 717 bolnikov; 349 bolnikov krg., gin - por., ped.: 13,9 % IT3, 25,6 % IT2, 60,5 % IT1; 368 internističnih bolnikov: 14,1 % IT3, 32,3 % IT2, 53,6 % IT1. Na urgenci je bilo oskrbljenih 81 bolnikov (16 kirurških, 59 internističnih).V tem letu je bilo v Protibolečinski ambulanti opravljenih 1.595 pregledov (521 prvih, 1.074 ponovnih). V protibolečinskem servisu (medoddelčno) je bilo opravljenih 521 pregledov in 149 posegov. Medicinske sestre so v okviru PBS opravile: 2.194 obiskov pri bolnikih s pooperativno bolečino in 1.458 obiskov pri bolnikih s kronično bolečino.V letu 2018 je imel oddelek 6 ventilatorjev Dräger: Evita 4 (2), Evita XL, Evita V300 in prenosni Oxylog 3000 plus(2).

 

Dräger

 

V letu 2019 je v operacijskih dvoranah 7 anestezijskih aparatov Dräger: Primus (4), Sulla19 (1), Sulla 808V (2).

 

Dräger

 

Danes je na oddelku zaposlenih 8 specialistov anesteziologije: Karmen Pišek Šuta, Vlasta Ekart Fakin, Robert Ekart, Predrag Vasiljević, Radmilo Popović, Davor Mihajlik, Mateja Prevolšek, prim. Majda Šarman, 4 specializantke Katja Kotnik, Natalija Krope, Mojca Voljč, Martina Adzhioska, 18 DMS in 6 DZ ter 8 SMS. Opravljenih je bilo 3422 anestezij 3106 večjih). Na OIT, kjer je 10 postelj, se je zdravilo 690 bolnikov (295 krg, 395 interni), opravljeno število urgenc znaša 22. V PBA (Protibolečinski ambulanti, ki deluje 2x/teden je bilo opravljenih 965 pregledov (2882 obravnav in 3621 storitev), v BS (Bolečinskem servisu) 101 konziliarni pregled in 373 obiskov MS za KB, 2044 obiskov MS za AB, v PAA –ju pa 1.919 pregledov.

Celotno osebje oddelka se ves čas kontinuirano izobražuje. Sodelujejo na sestankih, simpozijih, seminarjih in kongresih doma in po svetu (predavanja, posterji), organizirajo in vodijo izobraževanja iz reanimacije - Vlasta Ekart Fakin in terapije bolečine v bolnišnici - Karmen Pišek Šuta, izvajajo predavanja v okviru Zdravniškega društva, v slovenski šoli olečine (SZZB 1997- 2017) idr. - prim. Majda Šarman, izobražujejo tudi različne skupine prebivalstva.

Magisterij zdravstvene nege so opravile štiri DMS in en DZ: Natalija Matjašič, Simona Obran, Bernarda Hraš, Anne Marie Roškar, Tomaž Viher, en DZ je tudi univ. dipl.org. Jože Šimenko, BTK: prim. Majda Šarman, namestnica BTK: Karmen Pišek Šuta, odgovorna MS: Simona Obran DMS, mag. zdr. nege.

Slavnostni dogodek je tega dne postregel tudi z nekaj predavanji. Predstojnica oddelka prim. Majda Šarman, dr. med. spec., je v svojem predavanju spregovorila o varnosti pacientov, o varni aplikaciji zdravil je predavala strokovna vodja oddelka Natalija Matjašič, mag. zdr. nege.

Prim. Šarmanova se je zahvalila tudi vsem donatorjem, ki so omogočili izvedbo dogodka: Pharmamed - MADO d.o.o., SIND, LJUBLJANA, d.o.o., EUROMED d.o.o., Paul Hartmann Adriatic d.o.o., STADA d.o.o., Medias International d.o.o., KRKA d.d. in Abbott Laboratories, kakor tudi vodstvu bolnišnice.

Direktorica bolnišnice Anica Užmah je ob slavnostnem dogodku povedala: »Spoštovani zbrani, lepo pozdravljeni na današnji slovesnosti ob 50. obletnici oddelka za intenzivno terapijo, nego, anestezijo in terapijo bolečine in hvala, da ste s svojo prisotnostjo počastili ta visoki jubilej oddelka. Tradicija oddelka je dobra, 50 letno obdobje in razvoj v tem času, sta pustila pomembno sled tudi za dobro prihodnost. V vabilu ste zapisali: So dnevi, ki so vredni spomina. So dogodki, ki ostanejo v spominu za vedno. So ljudje, ki bi jih radi ponovno srečali. In je tim, katerega del ste tudi vi. S tem ste izrazili, da ste ponosni in hvaležni vsem, ki so soustvarili zgodovino in da vam je mar za prihodnost oddelka. Delo v intenzivni terapiji je primer timskega dela, ki združuje delo zdravnika in medicinske sestre z uporabo sodobne medicinske tehnologije, ki pa ne pomeni nujno vedno olajšanja pri delu, ampak ga pogosto tudi dodatno obremenjuje. Tudi anesteziološka dejavnost sega globoko v prostor in čas, ki zaznamujeta pacientovo bivanje v bolnišnici. Pacient se ob sprejemu sreča z anestezijo v dveh primerih; če je naročen na načrtovani poseg ali pa ob urgentnem sprejemu, ko je njegovo življenje zaradi poškodbe ali bolezni ogroženo. To postavlja specialnost intenzivne medicine v vejah medicine na visoko mesto. Politika v zadnjem obdobju zdravstvu ni naklonjena in še posebej ne naši bolnišnici. Neprestano se je potrebno prilagajati težavnim razmeram. V letošnjem letu smo bili priča poskusu sprejema nove strategije IM, ki bi spremenila organizacijo intenzivne medicine v državi in bistveno zmanjšala sredstva za zdravljenje bolnikov v lokalnih bolnišnicah, kamor so uvrstili tudi nas in temu smo se seveda uprli. Lahko ste ponosni na prehojeno pot, s katero iz dneva v dan dokazujete, da oddelek nudi najboljšo možno oskrbo kritično bolnim. Prepričana sem, da želje in volje, da bi bili vse boljši, ne manjka. Verjamem, da boste z uspešnim delom nadaljevali tudi v prihodnje. Vse dobro vam želim in srečno!

Dodatno noto so dogodku vlili tudi nekdanji zaposleni, ki so se odzvali povabilu organizatorjev. Za kulturni program sta poskrbela Jaka Horvat in Minea Malek.

Bronja Habjanič

 

Oddelek za intenzivno terapijo

 

 
 
 

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

T: +386 (0)2 749 14 00

F: +386 (0)2 749 16 30

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.