21. humanitarna akcija slikopleskarjev Slovenije

21. humanitarna akcija slikopleskarjev Slovenije

27.11.2019

Letošnja humanitarna akcija slikopleskarjev je potekala 22. 11. 2019  na oddelku za pediatrijo ter na porodnem oddelku Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj letos obeležuje 145 let strokovnega delovanja, 70 let otroškega oddelka in 15 let gastroenterološke pediatrične ambulante. Poslanstvo SB Ptuj je izvajanje kakovostnih storitev na najvišji ravni na področju sekundarne zdravstvene dejavnosti, ki so primarno namenjene zdravljenju bolnikov v severovzhodni Sloveniji. Izvajanje poslanstva temelji na spoštovanju osebnosti slehernega posameznika, tako zaposlenega kot bolnika in svojcev, na medsebojnem vzajemnem – korektnem sodelovanju ter na pozitivnem odnosu do morebitnih sprememb tako znotraj, kot zunaj bolnišničnega okolja.

Humanitarno akcijo slikopleskarjev in črkoslikarjev si je leta 1999 zamislil Branko Goričan, takratni predsednik gradbene sekcije pri OOZ Ptuj. Na začetku je bil v sklopu akcije tudi tekmovalni del, sedaj je v celoti humanitarna. V akciji slikopleskarji s prostovoljci iz humanitarnih skupin izvajajo slikopleskarska dela v ustanovah, ki jim za obnovo stavb primanjkuje finančnih sredstev. Slikopleskarji tako v enem dnevu prenovijo prostore ene od javnih ustanov, kot so bolnišnice, šole ali vrtci, pri tem pa izbirajo tiste, ki  tovrstno prenovo najbolj potrebujejo, pri tem pa stremijo k temu, da bi bila akcija vsako leto v drugi regiji.

Samo akcija ima več namenov. Poleg humanitarnega dela je pomembno zlasti stanovsko druženje slikopleskarjev, v katerem se spoznavajo kolegi iz stroke in se družijo s podmladkom, obenem pa vsi navezujejo tudi tesnejše stike z domačimi proizvajalci barv, premazov in ponudnikov različnih gradbenih materialov in orodij. Humanitarna akcija slikopleskarjev je z leti prerasla v enega večjih in odmevnih humanitarnih projektov v državi.

Letošnje humanitarne akcije se je udeležilo 40 mojstrov slikopleskarjev in prostovoljcev iz humanitarnih skupin, med njimi tudi 6 dijakov srednje gradbene šole Kranj, ki se izobražujejo za poklic slikopleskarja. Vsi skupaj so opravili preko 500 delovnih ur in v enem dnevu prepleskali 1.800 m2 stenskih površin ter drugih površin (vrata in vratni podboji, zaščitne obloge na stenah), za kar so porabili preko 500 litrov barv in premazov ter vse potrebne valje, valjčke, čopiče, pokrivni papir, zaščitne folije ter zaščitne lepilne trakove. Vrednost opravljenih del tako znaša okoli 25.000 evrov. Dela so se opravljala na hodniku in v bolnišničnih sobah oddelka za pediatrijo ter na hodniku porodnega oddelka. Pri tem so se prebarvale stene hodnika in stene nekaj bolnišničnih sob ter vrata in vratni podboji.

Da se je lahko letošnja akcija izpeljala, je zraven sodelujočih slikopleskarjev in dijakov bila potrebna pomoč donatorjev, ki so prispevali potreben material in orodje. Donatorji, ki so prispevali vse potrebno so podjetja Jub d.o.o., Žima d.d., Saint Gobain Rigips d.o.o., Z&Z d.o.o. in Mercator d.d.  

Dogodku se je pridružila tudi županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek. Po skupinskem ogledu se je županja skupaj z direktorico Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, Anico Užmah in predsednikom Lions kluba Ptuj Primus, Sandijem Krambergerjem pridružila humanitarnim slikopleskarjem. Poprijeli so za valjčke in skupaj simbolično prepleskali del sten hodnika pediatričnega oddelka. Po simboličnem pleskanju hodnika je predsednik Lions kluba Ptuj Primus Sandi Kramberger  Splošni bolnišnici Ptuj predal stenska didaktična igrala za najmlajše.

Bolnišnica je tega dne v prostorih otroškega oddelka pripravila tudi tiskovno konferenco, kjer se je vodstvo bolnišnice iskreno zahvalilo vsem sodelujočim, ki so kakorkoli prispevali k izvedbi te humanitarne akcije.

Zahvala gre tudi naslednjim donatorjem:

Donatorji

Jub d.o.o.

Podjetje JUB je s 144 - letno tradicijo najstarejši proizvajalec zidnih barv v Sloveniji. Prepoznaven je kot ugleden proizvajalec kakovostnih zidnih barv in toplotnoizolacijskih fasadnih sistemov, ki z razvojem novih ter okolju prijaznih izdelkov in storitev stremi k energijsko varčnim in trajnostnim rešitvam v gradbeništvu. Kot slovensko, sodobno in mednarodno uveljavljeno proizvodno podjetje z močnimi lastnimi blagovnimi znamkami je prisoten na več kot tridesetih trgih in sodi med deseterico najbolj internacionaliziranih slovenskih podjetij. Z izdelki, ki so okolju in zdravju prijazni, je doslej poskrbel za barvito prenovo vrste slovenskih bolnišnic in porodnišnic, na dolgem seznamu pa je tudi vrsta šol in vrtcev, s katerimi tudi sicer ves čas sodeluje in jih podpira. S svojimi izdelki tako oskrbuje in podpira javne ustanove, ki težko zberejo sredstva za nujno prenovo prostorov, na pomoč pa jim priskoči tudi ob naravnih nesrečah. Kot družbeno odgovorno podjetje z naklonjenostjo podpira še vrsto drugih humanitarnih projektov, ki jih v svojih okoljih v javno dobro izvajajo društva, lokalne skupnosti ter posamezniki. V letošnjem letu je v vseh državah, kjer posluje preko svojih družb, humanitarno podprl prenovo mnogih vrtcev in šol, barve za prenovo stanovanj pa prispeval tudi za številne socialno ogrožene družine. Humanitarne aktivnosti so bile povezane s kampanjo JUPOL potuje. JUPOL povezuje. in s številkama 50 (let) ali 5 (desetletij). Vedro JUPOL je na pot krenilo na prvi pomladni dan in v dobrih dveh mesecih opravilo več kot 5.000 kilometrov dolgo pot skozi 10 držav, v tem času pa prejelo več kot 50.000 rojstnodnevnih čestitk. V Sloveniji je sodelovanje potekalo z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje in Anito Ogulin, ki je v zahvalo zaposlenim v JUB - u za barvito prenovo počitniškega doma Vila Šumica, ki je potekala v mesecu maju, predsedniku uprave družbe JUB Sašu Kokalju predala punčko, ki so jo izdelali otroci iz počitniškega doma v Kranjski Gori.

Žima d.d.

Žima je največji slovenski proizvajalec slikopleskarskega orodja in različnih ščetk ter krtač, s sedežem v Kranju. Letos praznujejo 75 - letnico obstoja, vsa ta leta pa uspešno povezujejo tradicijo in moderne trende ščetkarske industrije. Trgu nudijo lokalno razvite in proizvedene izdelke za slikopleskarje, pripadajoč pribor, industrijske krtače in galanterijske izdelke. Učinkovita logistika, optimalne zaloge in odličen poprodajni servis zagotavljajo uspešnost podjetja. Žima je usmerjana v izdelavo visoko kakovostnih orodij, ki uporabnikom zagotavljajo hitro in kvalitetno opravljeno delo. Poleg serijske proizvodnje Žima proizvaja tudi izdelke za prvo vgradnjo in izdelke po naročilu, tako za podjetja kot individualne kupce. S sloganom ''Delamo za mojstre'' sporočajo, da so njihovi zvesti uporabniki pravi profesionalni mojstri, s pomočjo katerih orodja tudi razvijajo in pa vsi tisti hobi uporabniki, ki jim njihova kvalitetna orodja pomaga pri hitrem in kvalitetnem opravljanju del.

Saint - Gobain Rigips d.o.o.

Saint - Gobain Rigips je del svetovne korporacije Saint - Gobain in je sinonim na področju suhomontažne gradnje ter inovativnih, okolju in ljudem prijaznih gradbenih materialov ter materialov za finalne obdelave zidov. V družbi se zavedajo, da vrednote podjetja ustvarjajo zaposleni in se zato trudijo del sredstev nameniti tudi v humanitarne namene. Tekmovanje slikopleskarjev v šolskih in  zdravstvenih zavodih je zato akcija, ki jo Rigips z veseljem podpira.

Z & & d.o.o.

Z&Z d. o. o. je podjetje z več kot petdesetletno tradicijo, v katero so vtkani domače znanje, dolgoletne izkušnje ter poslovne vrednote, ki ob bok partnerskega odnosa s strankami in njihovega zadovoljstva postavljajo skrb za stalen razvoj podjetja in zaposlenih. Sledijo svetovnim novostim na področju pleskarstva ter potrebam slovenskega trga. V obsežni raznovrstni ponudbi pleskarskih valjev, čopičev in pripomočkov najdete vse kar potrebujete za profesionalno delo, industrijsko uporabo, ali domače mojstrstvo pri pleskanju, lakiranju, plastificiranju, tapetništvu, štukaturstvu … Izbirate lahko med izdelki iz uvoza – Storch - Ciret group – ali iz njihove proizvodnje, kadar potrebujete nekaj posebnega. Hitra dostava do vaših vrat, stalna kvaliteta in zaloga izdelkov ter svetovanje pa so, ob bogati ponudbi, tiste ključne prednosti, zaradi katerih so izdelki iz ponudbe Z&Z nepogrešljiv del vašega delovnega vsakdana.

Mercator d.d.

Skupina Mercator je ena največjih gospodarskih skupin v Sloveniji ter v celotni regiji Jugovzhodne Evrope. Sestavljajo jo trgovske družbe. V Sloveniji je prisotna z desetimi, na ostalih trgih Jugovzhodne Evrope pa v okviru Skupine Mercator posluje šest odvisnih družb. Obvladujoča družba Skupine je družba Poslovni sistem Mercator, d.d., s sedežem v Republiki Sloveniji. Primarna in najpomembnejša dejavnost Skupine Mercator je trgovina na drobno z izdelki vsakdanje rabe v gospodinjstvu, ki jo razširjamo s ponudbo dopolnilnih storitev. S tem želimo svojim kupcem zagotoviti celovito ponudbo, ki bo ustrezala njihovim potrebam in željam. Danes Skupina Mercator na štirih trgih zaposluje več kot 20.000 ljudi, na svojih policah pa nudi več kot 40 tisoč vrst izdelkov, kupci pa v Mercatorjevih trgovinah opravijo 5 milijonov nakupov. Mercator je največji zaposlovalec v Sloveniji ter ena največjih gospodarskih skupin v državi in regiji, že od samega začetka pa simbol slovenske trgovine. S ponosom gledamo na 70 let pridobljenih izkušenj in znanja, ki jih tvorijo izjemni dosežki, vidna rast in uspešen razvoj podjetja.

Foto: Bronja Habjanič

 
 
 

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

T: +386 (0)2 749 14 00

F: +386 (0)2 749 16 30

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.