Obisk ministra za zdravje Aleša Šabedra v naši bolnišnici

Obisk ministra za zdravje Aleša Šabedra v naši bolnišnici

21.11.2019

Aktualni minister za zdravje Aleš Šabeder je 19. novembra obiskal ptujsko bolnišnico. Na delovnem sestanku z vodstvom bolnišnice, predsednikom sveta zavoda, dr. Bojanom Pahorjem in ptujsko županjo Nuško Gajšek je spregovoril o viziji razvoja bolnišnice, načrtovanih investicijah in odprtih vprašanjih, ki pestijo bolnišnico.

Bolnišnica se intenzivno trudi, da bi se izgradnja urgentnega centra čimprej pričela. Minister je ob obisku zagotovil, da je tudi v interesu Ministrstva, da do gradnje pride v najhitrejšem možnem času, po njegovih besedah pa verjame, da bi projekt lahko zaključili v letu 2021. Ministrstvo je za projekt že zagotovilo nekaj več kot štiri milijone evrov državnega denarja. Predvidoma do konca letošnjega leta bo tako pripravljena projektna dokumentacija in nato izbran izvajalec gradbenih del, s samimi deli pa bi lahko pričeli naslednje leto.

»Na današnjem srečanju z vodstvom bolnišnice in vodstvom sveta zavoda smo odprli vsa pomembna področja – poslovanje bolnišnice, strokovne zadeve, investicije, potrebe za investicije v naslednjem obdobju za izrabljeno medicinsko opremo. Skratka, govorili smo o težavah, pa tudi izzivih, ki jih imamo v vseh slovenskih bolnišnicah. Govorili smo tudi o specializacijah, in seveda o urgentnem centru, kot glavni prioriteti na področju investicij za prihodnja leta. Sam srečanje ocenjujem kot zelo pomembno, dobro. Dogovorili smo tudi korake, kako naprej. Mislim, da lahko skupaj kar nekaj naredimo, zagotovo pa vseh težav in izzivov, ki jih bolnišnica ima, ne moremo rešiti naenkrat, a če na vsakem srečanju rešimo kakšno zadevo, menim, da smo naredili že kak bistven korak naprej. Kar se tiče urgence, smo na Ministrstvu v naslednjem proračunskem obdobju 2020/21 zagotovili tudi sredstva za izgradnjo urgentnega centra, tako, da je skupaj s sredstvi, ki jih zagotavlja tudi bolnišnica, denar zagotovljen in upam, da bo vse potekalo skladno s časovnico. Po mojem mnenju bi morala načrtovana sredstva zadoščati za dokončanje investicije. Spodnje Podravje zagotovo potrebuje sodoben urgentni center, res pa je, da se področje urgentne medicine srečuje s pomanjkanjem kadra, tako med zdravniki, kot v zdravstveni negi. To pa sicer ni zgolj težava ptujske bolnišnice, pač pa težava praktično vseh slovenskih bolnišnic. S strani vodstva smo bili tudi seznanjeni, da je bilo v zadnjih letih vlaganje v ptujsko bolnišnico relativno majhno. Ta trenutek vam žal ne znam odgovoriti, zakaj je temu bilo tako, zagotovo pa bomo v bodoče, glede na kriterije, ki jih pripravljamo, postavili prioritete. Pripravljamo namreč enotne kriterije za vse slovenske bolnišnice, tako, da bo transparentno in jasno, kaj so dejanske prioritete in tudi kam bomo v naslednjem obdobju investirali. Zagotovo so seveda prepoznane potrebe tudi v Bolnišnici Ptuj, tako s strani vodstva, kot tudi Ministrstva in bomo seveda skladno z možnostmi, ki jih imamo, pomagali tudi tukaj, moramo pa se zavedati, da je proračun Ministrstva ta trenutek v naslednjem letu obremenjen s približno 96 % fiksnih postavk, tako da je prostih sredstev za investicije in za namensko reševanje čakalnih vrst relativno malo«, je v izjavi za medije dejal Šabeder.

»Bolnišnica po devetih mesecih poslovanja letos izkazuje pozitiven rezultat, še zmeraj pa je problematična njena likvidnost. Vlogo bomo poslali na Ministrstvo in zadevo poskušali reševati postopno, v okviru zmožnosti«, je pojasnila direktorica Užmahova.

»Vlada je leta 2017 takrat preko interventnega zakona zagotovila poplačilo 80 % zapadlih obveznosti, ki so jih bolnišnice imele. Seveda se je v tem vmesnem času likvidnost v nekaterih zavodih ponovno poslabšala, tako, da imamo tudi na Ministrstvu proračunsko postavko, ki je namenjena zagotavljanju likvidnostnih situacij v bolnišnicah. V letošnjem letu je nekaj malega sredstev še ostalo. O tem smo tudi govorili z vodstvom bolnišnice, tako, da bomo poskušali iz tega, kar imamo še v letošnjem letu na razpolago, pomagati Splošni bolnišnici Ptuj, seveda pa bo ta proračunska postavka tudi v naslednjih letih, 2020/21. Potrebe so velike, ampak skladno z možnostmi bomo seveda tudi Bolnišnici Ptuj pomagali pri reševanju likvidnostne situacije«, je pomoč države obljubil minister.

Bolnišnica se po besedah direktorice Anice Užmah sooča tudi z zastarelo opremo. Glede gradnje urgentnega centra pa je optimistična. »Projekt normalno teče naprej, ko bo investicija dokončno na papirju, pa bomo znova sedli skupaj. Vsekakor je zelo pomembno, da imajo na Ministrstvu posluh za gradnjo in tega smo najbolj veseli«, pravi Užmahova. Pogovori tečejo tudi v smeri možnosti gradnje dodatnega prvega nadstropja, kamor bi želeli umestiti operacijski blok. Slednjemu se je bolnišnica zaradi nižanja stroškov sicer morala odreči, pa vendarle bi si v bolnišnici želeli, da v kratkem pride tudi do dogovora o tem. Temu je naklonjena tudi ptujska županja Nuška Gajšek, ki je ministra spomnila, da je morala regija kar nekaj denarja za gradnjo urgence zbrati sama. »Zagotovilo je, da urgentni center bo. Danes sem še posebej izpostavila stališče lokalne skupnosti, da je urgentni center potreben tudi s prvim nadstropjem. Govorimo o 350.000 evrih in če vemo, da je lokalna skupnost skupaj z gospodarstvom zagotovila 800.000 evrov, potem teh 350.000 evrov v celotnem projektu ne more biti tak problem. Karikirano sem ministru predstavila naš primer z vodovodom preko dravskega mostu, ki je takrat stal 160.000 evrov, zdaj pa smo na milijonu. To sem izpostavila samo kot primer, kaj se nam ne sme ponoviti pri urgentnem centru, kajti v naslednjem koraku je lahko teh 350.000 evrov tri milijone in pol. Prepričana sem, da je minister to sporočilo razumel, sam zavzema enako stališče, seveda ob dejstvu, da je potrebno zagotoviti sredstva«, pravi županja in dodaja, da bi bila hkratna gradnja tudi najbolj racionalna.

Bronja Habjanič

Foto:
Bojana Volk
PeTV
MZ

 
 
 

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

T: +386 (0)2 749 14 00

F: +386 (0)2 749 16 30

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.