70 let Otroškega oddelka in 15 let gastroenterološke pediatrične ambulante v SB Ptuj

70 let Otroškega oddelka in 15 let gastroenterološke pediatrične ambulante v SB Ptuj

02.10.2019

Dobrih 10 let je minilo, odkar smo Ptujčani zadnjič gostili Srečanje pediatrov Slovenije.

Slovensko zdravniško društvo, Združenje za pediatrijo in Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj z Andrejem Levaničem in sodelavci, so tako v petek, 27. septembra 2019 v Grand Hotelu Primus organizirali strokovno srečanje ob 70. letnici otroškega oddelka SB Ptuj in 15. letnici gastroenterološke pediatrične ambulante SB Ptuj. Srečanja se je udeležilo več kot 100 zdravnikov.

Otroški oddelek ptujske bolnišnice šteje 22 postelj, letno pa obravnavajo več kot tisoč malčkov; bolnišnično okrog 1.500, ambulantno pa 5.000 in še enkrat toliko v sklopu razvojnih ambulant. Skrbijo tudi za 800 novorojencev letno. Sicer je oddelek začel delovati 1. aprila 1948 in tem času je doživel številne prelomnice, vzpone in padce. Leta 1954 so ga preselili na drugo lokacijo, kjer danes deluje interni oddelek, leta 1960 so prevzeli skrb nad novorojenci, zadnja pomembna prelomnica pa je bila leta 1994, ko so se selili v sedanje prostore. Začeli so z enim zdravnikom, tremi sestrami in tremi praktikanti, danes pa na oddelku dela pet specialistov, nekaj zunanjih kolegov, šest diplomiranih, enajst srednjih sester in dve administratorki.

Predstojnica pediatričnega oddelka Vera Gušić Ljepović, ki oddelek vodi od leta 2014 opaža, da so v primerjavi s prejšnjimi leti v porastu psihosomatske bolezni, motnje vedenja, agresivnost, težave z zasvojenostjo. V prejšnjih letih so bili pediatri navajeni na akutno bolne, sedaj pa se to spreminja, saj sodobni čas spreminja tudi to področje in pediatri se morajo na to odzvati in dodatno izobraževati.

Srečanje je ponudilo zanimiv pregled skozi 70 – letno zgodovino otroškega oddelka in 15 – letno zgodovino pediatrične gastroenterologije v SB Ptuj. Strokovna debata je med drugim tekla tudi o razvoju zdravstvene nege v pediatriji skozi čas in izzivi za prihodnost ter o organizaciji primarne pediatrije, o prednostih in težavah Spodnjega Podravja ter o organizaciji novih Centrov za zgodnjo obravnavo otrok. Prof. dr. Rok Orel je predaval o pravilni in napačni uporabi zaviralcev protonske črpalke. Ob koncu je svoj pogled na stroko, sicer s povsem drugega zornega kota, podal še domačin, Tadej Toš, eden najvidnejših slovenskih igralcev, odličen poznavalec in kritik družbe in tudi razmer v našem zdravstvu, ki je na svojstven način postavil ogledalo zdravniškega dela in nedvomno neizbrisno vplival na razpoloženje vseh prisotnih.

Ob visokem jubileju so se zahvalili tudi nekaterim najzaslužnejšim delavcem: Felkar Vesni, Murko Angeli, Podgorelec Sonji, Stramič Štefki, Trstenjak Mariji, Zelenko Jožici, Žinko Vidi, Antoniji Potočnik Neubauer, Dušanu Kolariču in Ireni Pulko.

Vsem, ki so kakorkoli prispevali k tako visokemu jubileju oddelka, se je zahvalila tudi direktorica bolnišnice Anica Užmah.

Bronja Habjanič
Foto: Črtomir Goznik

 
 
 

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

T: +386 (0)2 749 14 00

F: +386 (0)2 749 16 30

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.