Humanitarna akcija slikopleskarjev

Humanitarna akcija slikopleskarjev

28.08.2019

Z novinarsko konferenco želimo javnost seznaniti z odločitvijo slikopleskarjev Slovenije, da so letos za barvito prenovo izbrali Splošno bolnišnico Ptuj, kjer se je pred 21. leti akcija pleskarjev tudi začela. Akcija bo letos humanitarna in bo potekala 22. novembra v bolnišnici Ptuj, ki praznuje 145. let strokovnega delovanja. Za »izbiro«  naše bolnišnice smo sekciji pleskarjev  zelo hvaležni, saj nam primanjkuje finančnih sredstev za obnovo in vzdrževanje bolnišničnih prostorov. Veselimo se barvne prenove prostorov, v katerih bodo pacienti imeli prijetnejše bivanje.

»Svojo dobrosrčnost je ponovno izkazal g. Branko Goričan, ki je skupaj zbral svoje stanovske kolege in se namenil humanitarno akcijo pleskarjev speljati v naši bolnišnici. Odločili smo se, da prepleskamo prostore pediatrije in porodnega oddelka. V letošnjem letu bolnišnica praznuje 145 let strokovnega delovanja in v naslednjem mesecu 70 – letnico obstoja pediatrije. Ponovno se je izkazalo, da na Ptuju znamo stopiti skupaj in smo pripravljeni storiti tudi kaj sami zato, da nam je lepše. Po eni strani smo hvaležni za vsakršno tovrstno akcijo, po drugi pa smo žalostni, da se jih moramo posluževati. Počasi že postaja tradicija, da se zbira sredstva za vse, za kar nam denarja primanjkuje. Cena zdravstvene storitve žal ne pokrije vseh stroškov, ki jih imamo z vzdrževanjem. Komaj pokrivamo konec s koncem pri nujnih izpadih in pri urgentnih vzdrževanjih. Za redno vzdrževanje potem resnično več ne ostane sredstev in so zato takšne akcije iskreno zelo dobrodošle in nam zelo veliko pomenijo. V skladu z razpoložljivimi viri seveda obnavljamo vse, kar je možno, da so naši prostori prijazni. Ni pa prijaznost edina, ki je za bolnike dobrodošla. Dobro se počutijo, če so ustrezno oskrbljeni, predvsem s strokovnega vidika. Veliko delamo na programih, z realizacijo napredujemo iz leta v leto, za kar gre zahvala vsem zaposlenim, ki sledijo strokovnemu vodenju bolnišnice. Poskušali bomo pridobiti še tudi kakšne dodatne dejavnosti. Žal ZZZS ne sledi našim prošnjam in potrebam po dodatnih programih, kakor bi si sami to želeli. S tem, ko dobimo več programa, ostaja tudi več denarja za vzdrževanja, ki so nujno potrebna. Ampak, kljub navedenemu, uresničujemo svoje cilje, predvsem na strokovnem področju, kakor tudi pri nabavi medicinske opreme, kar konec koncev kažejo tudi polletni rezultati, kjer smo dosegli pozitivne poslovne učinke. S ponosom zremo v preteklost in s ponosom snujemo strategijo razvoja bolnišnice Ptuj do leta 2025 in verjamemo, da nam bo uspelo tudi vse uresničiti«, pravi direktorica SB Ptuj, Anica Užmah, mag. posl. ved.

»Sama akcija slikopleskarjev se je začela leta 1999 ravno v ptujski bolnišnici, po zamisli Branka Goričana in glede na vse obletnice, ki jih letos bolnišnica obeležuje, je prav, da smo si letos izbrali ravno vaš objekt. Na pediatričnem oddelku bomo prepleskali vse stene ter tudi podboje in vrata, v kolikor se bo akcije udeležilo zadostno število slikopleskarjev, pa bomo prepleskali tudi porodni oddelek«, pojasnjuje Aleš Goričan.

Jože Sitar, slikopleskarski mojster iz Mengša v pokoju, se akcije udeležuje že od vsega začetka. S svojimi izkušnjami zmeraj priskoči na pomoč, svoje bogato znanje pa z veseljem prenaša tudi na mlajše generacije. »Ta akcija je dobrodošla še iz enega vidika. Spoznavamo namreč nove materiale, nova orodja, kar je med drugim idealno tudi za podjetja, saj se na enem mestu skupaj zbere tudi do sto slikopleskarjev.

Branko Goričan je širjenje humanitarne akcije letos predal svojemu sinu Alešu, saj se sam počasi odpravlja v zaslužen pokoj. »Če smo že začeli, naj se tradicija nadaljuje. Seveda bom pomagal z nasveti še naprej. 22. novembra vas vljudno vabim v bolnišnico. Že tradicionalno bomo ob 11. uri pripravili novinarsko konferenco. Novinarji pa prosim naprej ponesite vest, da so k akciji vabljeni vsi slikopleskarji, ki so pripravljeni žrtvovati dan svojega dela za dober namen.«

 

Besedilo in foto:

Bronja Habjanič

 

21. HUMANITARNA AKCIJA SLIKOPLESKARJEV SLOVENIJE

Humanitarno akcijo slikopleskarjev si je leta 1999 zamislil Goričan Branko, takratni predsednik gradbene sekcije pri OOZ Ptuj. Cilj humanitarne akcije, ki poteka že od leta 1999, je pomagati eni od javnih ustanov celovito prenoviti notranje prostore, da bi zagotovili boljše pogoje bivanja uporabnikom in tudi zaposlenim, ki v njih delajo.

V svojih letnih akcijah slikopleskarji skupaj izvajajo dela v ustanovah, ki jim za obnovo stavb primanjkuje finančnih sredstev. Slikopleskarji tako v enem dnevu prenovijo prostore ene od javnih ustanov, kot so bolnišnice, šole ali vrtci, pri tem pa izbirajo tiste, ki so takšne prenove najbolj potrebne. Branko Goričan je v projekt že na samem začetku vključil proizvajalce barv, orodij in zaščitnega materiala.

Zraven humanitarnega namena je cilj akcije tudi stanovsko druženje slikopleskarjev, v katerem se spoznavajo kolegi iz stroke, ki obenem prenašajo svoje znanje in izkušnje tudi na mlajše generacije, hkrati pa se navezujejo tudi stiki z domačimi proizvajalci barv, orodij in drugega materiala. Goričan Branko je z akcijo želel tudi promovirati poklic slikopleskarja in na ta način vzpodbuditi mlade, da bi se odločili za šolanje za ta poklic.

Humanitarna akcija je tekom let prerasla v enega večjih humanitarnih projektov v državi. Slikopleskarji se pri svojem delu lotijo prenove stenskih in stropnih površin sob, spremljevalnih prostorov in hodnikov, da bi skupaj v enem dnevu prostorom dali novo podobo.

S tem, ko akcija poteka vsako leto v drugi regiji v državi, se sledi viziji, humanitarno dejavnost opravljati po celi državi, hkrati pa se skrbi tudi za promocijo poklica slikopleskarja.

 

Dosedanje akcije:

1999 – Splošna bolnišnica Ptuj

2000 – Pediatrična klinika Ljubljana

2001 – Porodnišnica Maribor

2002 – Vrtec Ptuj

2003 – Splošna bolnišnica Celje

2004 – Splošna bolnišnica Trbovlje

2005 – Splošna bolnišnica Slovenj Gradec

2006 - Splošna bolnišnica Murska Sobota

2007 - Splošna bolnišnica Izola

2008 - Splošna bolnišnica Jesenice

2009 - Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj

2010 – Porodnišnica Ljubljana

2011 – Center za sluh in govor Maribor

2012 - Splošna bolnišnica Novo Mesto

2013 – Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

2014 – Center za korekcijo sluha in govora Portorož

2015 - Splošna bolnišnica Murska Sobota

2016 - Splošna bolnišnica Trbovlje

2017 – OŠ Veržej

2018 – OŠ Nove Fužine

 
 
 

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

T: +386 (0)2 749 14 00

F: +386 (0)2 749 16 30

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.