Spomladanski dan odprtih vrat ginekološko – porodnega oddelka SB Ptuj

Spomladanski dan odprtih vrat ginekološko – porodnega oddelka SB Ptuj

10.06.2019

Spomladanski dan odprtih vrat ginekološko – porodnega oddelka SB Ptuj

22. maja so na ginekološko – porodnem oddelku Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj pripravili spomladanski dan odprtih vrat. Nova predstojnica oddelka, specialistka ginekologije in porodništva Damijana Bosilj, je uvodoma predstavila delo porodnišnice. »V ptujski porodnišnici smo v zadnjem letu pričeli z uporabo zdravila Oxidul, za lajšanje porodnih bolečin. Prve izkušnje so zelo dobre. Z anesteziologi potekajo intenzivni dogovori za epiduralno analgezijo pri nosečnicah. Trenutno je naša porodnišnica edina, ki nima epiduralne analgezije, smo pa tudi edina porodnišnica na našem območju, ki za lajšanje porodnih bolečin veliko uporablja Ultivo. Izkušnje so dobre in jo želimo ohraniti tudi v prihodnje.«

V lanskem letu se je v ptujski porodnišnici rodilo 802 otrok, opravljenih je bilo 795 porodov, od tega 175 carskih rezov, kar je 22 % vseh porodov. Število carskih rezov se je v zadnjem letu zmanjšalo, želeli pa bi si še več porodov v regionalni anesteziji. Porodnišnica ima na voljo tudi porode v vodi. Povečuje se tudi število porodov, ko bodoče mamice pri porodu spodbujajo njihovi partnerji. Takšnih porodov je že med 70 in 80 %. Novost letošnjega leta je tudi nova operacijska soba za posege v lokalni anesteziji, na oddelku, kar je bolj prijazno do žensk. V teku je tudi nabava novega ultrazvočnega aparata.

Nenehni razvoj ginekološko – porodnega oddelka

Ginekološko – porodni oddelek ptujske bolnišnice se nenehno razvija in posodablja, za kar gre nedvomno tudi zasluga novi predstojnici oddelka, dr. Bosiljevi in celotnemu kolektivu, ki s skupnimi močmi dosega zavidljive rezultate, tako na strokovnem področju, kakor tudi pri zadovoljnih uporabnicah. Trudijo se, da vedno več operacij opravijo laparoskopsko in v lokalni anesteziji. Posebno pozornost na oddelku posvečajo tudi zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb na materničnem vratu. Uvedli so še eno novost in sicer cepljenje proti HPV, saj opažajo, da je v SV delu Slovenije precepljenost proti HPV zelo slaba. V kolikor nam procent precepljenosti uspe dvigniti, se posledično lahko zmanjša obolevnost za predrakavimi spremembami materničnega vratu. Oddelek pa zelo lepe uspehe dosega tudi na področju uroginekologije. Začela se je tudi prenova prostorov v pritličju, ki bodo odslej še prijaznejši, tako do pacientk, kot do zaposlenih.

Projekt Hobotnica

Bodoče mamice in očki so se na spomladanskem dnevu odprtih vrat seznanili tudi s projektom Hobotnica. Namenjen je temu, da se predvsem nedonošenčkom po porodu omogoči čim bolj prijazno okolje. Zraven njih položijo posebne, ročno izdelane hobotnice, katerih lovke spominjajo na popkovino. Gre za mednarodni projekt, v ptujski porodnišnici je koordinatorica projekta ginekologinja Mateja Marčec.

Ob koncu dneva odprtih vrat je potekal tudi zdaj že tradicionalni klepet nosečnic z osebjem oddelka, ki je ponavadi tisti, ki odstre še zadnje dvome pred prihajajočim porodom in ko nosečnice dobijo še številne napotke in odgovore na vprašanja, ki jih pestijo.

 

Bronja Habjanič

 
 
 

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

T: +386 (0)2 749 14 00

F: +386 (0)2 749 16 30

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.