Predaja dihalnih blazinic ginekološko – porodnemu oddelku

Predaja dihalnih blazinic ginekološko – porodnemu oddelku

15.04.2019

Seneka: »Tisti, ki opravi dobro delo, naj molči, tisti, ki mu je dobro delo storjeno, pa naj pripoveduje«

Vsako leto na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaposleni zbirajo humanitarne prispevke, ki jih nato namenijo projektom po celi Sloveniji. Letos so članice Humanitarnega društva Soroptimist Ptuj iz ministrstva prejele 800 evrov, ki so jim dodale še svoja sredstva, s katerimi so za ginekološko - porodni oddelek ptujske bolnišnice kupile 10 nujno potrebnih dihalnih blazinic za novorojenčke, s katerimi se prepreči novorojenčkova nenadna smrt zaradi prenehanja dihanja ter 4 stolčke za hranjenje otrok na otroškem oddelku ptujske bolnišnice, saj so stari polomljeni. Bolnišnici so predale tudi okvirje, v katere se namestijo informacije za paciente. Slovesna predaja je potekala 12. 4. v 1. nadstropju porodnega oddelka. Prisotni sta bili tudi članici društva, ministrica za kmetijstvo, dr. Aleksandra Pivec in županja MO Ptuj, Nuška Gajšek ter vodstvo bolnišnice – direktorica Anica Užmah, strokovni direktor dr. Teodor Pevec, glavna sestra bolnišnice Natalija Galinec, predstojnica ginekološko – porodnega oddelka Damijana Bosilj, vodja zdravstvene nege na ginekološko – porodnem oddelku Zdravko Vidovič ter pediatrinja Dušanka Meglič.

»V posebno veselje in čast mi je, da lahko danes svojemu namenu predamo medicinske in druge pripomočke za delo na ginekološko – porodnem in pediatričnem oddelku bolnišnice in tudi za potrebe internega oddelka. Ko članice kluba razmišljamo, kam in zakaj bi namenile sredstva, vedno razmišljamo, da jih namenimo za aktivnosti in dejavnosti, ki pomagajo čim širšemu krogu ljudi in to seveda pomoč naši ptujski bolnišnici zagotovo je. Izvedele smo, da na ginekološko – porodnem oddelku potrebujejo dihalne blazinice, ki zanesljivo ugotovijo apnejo – motnje dihanja novorojenčka med spanjem. Takoj smo se odločile, da je to tista prava stvar in nabavile deset dihalnih blazinic, ki jih danes predajamo svojemu namenu, kakor tudi štiri stolčke za hranjenje. Posebej pa smo razmišljale tudi o tem, kako pomembna je preventiva pri diagnosticiranju različnih vrst raka pri občanih in tudi zaposlenih. Potem, ko smo ugotovile, kako pomembna je bila diagnostika odkrivanja raka dojke z uvedbo programa Dora na Ptuju, smo se odločile, da je pomembno, da tudi za potrebe internega oddelka namenimo štiri okvirje za plakate za diagnostiko, za potrebe zgodnjega odkrivanja in zato tudi pravočasnega zdravljenja različnih vrst raka. Sredstva v višini nekaj manj kot 2.000 evrov smo zbrale iz treh virov. Nekaj je bilo naših sredstev, ki smo jih zbrale z našimi dobrodelnimi aktivnostmi, 800 evrov so zbrali zaposleni na Ministrstvu za kmetijstvo, preostanek za okvirje na internem oddelku pa je daroval donator, ki ne želi biti imenovan«, je na slovesni predaji povedala Alenka Korpar, predsednica Humanitarnega društva Soroptimist Ptuj.

»Resnično sem vesela in počaščena, da imam danes to zadovoljstvo sodelovati na slovesnosti. Zaposleni na Ministrstvu vsako leto zbiramo sredstva za dobrodelne namene, in glede na to, da sama prihajam iz vrst Soroptimistk, je letos obveljala ideja, da združimo ta dober namen, za katerega smo se odločile na Ptuju. S prijaznim pismom sem pozvala vse zaposlene na Ministrstvu in vseh organih v sestavi, da se pridružijo tej akciji in z zadovoljstvom moram povedati, da se je večina zaposlenih temu odzvala in podprla akcijo oziroma pobudo. Ob tej priložnosti se želim danes zahvaliti tudi njim, da so imeli posluh za dobrodelnost. Seveda bomo tudi v prihodnje priskočili na pomoč, kadar bo to potrebno«, je povedala dr.  Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

»Seneka je nekoč zapisal: Tisti, ki opravi dobro delo, naj molči, tisti, ki mu je dobro delo storjeno, pa naj pripoveduje. Danes pripovedujemo o dobrem delu zaposlenih kmetijskega ministrstva in članicah Soroptimistk, ki ste ga storile za našo bolnišnico. Iskreno se vam zahvaljujemo za vse darovano in iskrena hvala za izkazano požrtvovalnost, dobrosrčnost, humanost. Verjamem, da boste z dobrimi deli nadaljevale in vam pri tem želim veliko uspeha«, je povedala direktorica bolnišnice Anica Užmah.

»Dihalna blazinica je nekaj, kar bi jaz, kot zdravnica, svetovala čisto vsaki mamici nerojenega otroka. Dihalne blazinice smo si v naši porodnišnici želeli že dalj časa. Pavze dihanja so namreč prisotne tudi pri povsem zdravih novorojenčkih, zaenkrat pa smo eno dihalno blazinico, ki smo si jo sposodili na otroškem oddelku, uporabljali zgolj pri bolnih novorojencih, tako, da se bomo sedaj zagotovo počutili varneje. Uporaba je povsem enostavna. Monitor novorojenčkovega dihanja položimo v blazinico pod jogi in le – ta zaznava otrokovo dihanje. Mame lahko to uporabljajo tudi doma. Za dihalno pavzo šteje prekinitev dihanja nekje dvajset sekund in če otrok preneha dihati za dvajset sekund, se blazinica vključi«, je uporabo pojasnila pediatrinja Dušanka Meglič.

»Mi, ki zdravimo, rečemo lajšati bolečino, je božansko delo. Vi, ki pa skrbite za darovanje, pa lahko s ponosom rečete, da je darovanje božansko delo. Hvala vam!«, je v zahvalo ob koncu slovesne predaje dodala predstojnica ginekološko – porodnega oddelka Damijana Bosilj.

 

Bronja Habjanič

 
 
 

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

T: +386 (0)2 749 14 00

F: +386 (0)2 749 16 30

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.