Predaja inkubatorja, CTG aparata in reanimacijske mizice

Predaja inkubatorja, CTG aparata in reanimacijske mizice

29.11.2017

Predaja inkubatorja, CTG aparata in reanimacijske mizice
Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj se že leta spopada s težavami pri zagotavljanju sodobne medicinske opreme, ki je nujno potrebna za kvalitetno, varno in dostopno zdravstvo. Družbeno odgovorna podjetja in posamezniki so prepoznali naše težave in nam priskočili na pomoč pri nakupu inkubatorja, CTG aparata in reanimacijske mizice za potrebe ginekološko – porodnega oddelka, ki je eden izmed stebrov našega bolnišničnega dela.

Akcija zbiranja sredstev se je začela lansko leto in dobro leto dni kasneje lahko s ponosom povemo, da je bila več kot uspešna. V zadnjih letih Porodnišnica Ptuj aktivno sodeluje pri rojstvu skoraj 900 otrok letno. Večina je zdravih, tako starši skupaj z novim družinskim članom že po dveh ali treh dneh zadovoljni in srečni zapustijo porodnišnico. Žal pa pri vseh vse ne poteka tako gladko. Nekaj otrok je rojenih pred rokom, njihova telesna teža znaša od 1.800 do 2.500 g. Med donošenimi otroci je 10 - 15 % kategoriziranih v skupino bolnih novorojencev, ki potrebujejo še dodatno zdravljenje - oksigenoterapijo, antibiotično terapijo, fototerapijo, intravensko infuzijo ipd. Pred rokom rojeni novorojenci in tisti, ki so v skupini bolnih otrok, potrebujejo intenzivni nadzor in zdravljenje, ki ga izvajamo v inkubatorju. Inkubator nam omogoča, da otroku zagotavljamo kontrolirano temperaturo, vlažnost in zadovoljivo koncentracijo kisika.
Sredstva, ki so bila donirana smo v Bolnišnici namenili za nakup najsodobnejšega kombiniranega inkubatorja - grelno reanimacijske posteljice v eni enoti z monitoringom in reanimacijskim modulom. Inkubator z dodano opremo omogoča celotno oskrbo kritično bolnega novorojenčka, ki ga brez premeščanja lahko na enem mestu oskrbimo in ob tem ves čas nadzorujemo njegove življenjske funkcije. Z zbranimi sredstvi smo nabavili tudi grelno posteljico za novorojenčka, ki jo bomo uporabljali v porodnih sobah takoj po rojstvu novorojenčka.

Ravno tako smo donirana sredstva namenili za nakup sodobnega CTG aparata ali kardiotokografa za dvojčke z dodatno enoto za telemetrijo. To pomeni v porodništvu velik napredek pri snemanju plodovih srčnih utripov in materinih popadkov. Omogoča varno in zanesljivo spremljanje dvojčkov, praktično ni več kabelske povezave med aparatom in snemalnimi sondami. Porodnici omogoča prosto gibanje pred porodom (do stranišča, kopalnice) ter nadzor novorojenčka pri porodu v vodi vse do samega iztisa.

Na krajši slovesnosti, ki je potekala 22. novembra v prostorih porodnega oddelka, se je direktor bolnišnice Andrej Levanič zahvalil podjetju Pika poka d. o. o., otroške prodajalne Pikapolonica, ki so donirali znesek v višini 15.000 evrov, klubu Soroptimist Ptuj za donacijo v višini 12.350 evrov in Zavarovalnici Triglav, ki je sofinancirala 5.000 evrov.

V celotnem obdobju je bilo zbranih skoraj 50.000 evrov donatorskih in sponzorskih sredstev tako s strani podjetij (NLB d.d., Energija plus d.o.o., Qlandia, Pošta Slovenije), kot tudi posameznikov (KD France Prešeren Videm – Veseli Jožeki, ginekološki kongres). Vsem in vsakemu posebej se iskreno zahvaljujemo!

Tradicionalni jesenski dan odprtih vrat ginekološko – porodnega oddelka

Istega dne je v prostorih ambulantnega trakta ginekološko – porodnega oddelka potekal tradicionalni jesenski dan odprtih vrat, na katerem so letos govorili o navezovanju prvih stikov staršev z novorojenim otrokom, takoj po rojstvu, že v porodnih sobah in v prvih dneh na oddelku. Vsi zainteresirani so si lahko ogledali še prostore oddelka in po predavanjih poklepetali z osebjem.
Zaposleni na oddelku so pripravili tudi manjšo pogostitev in razstavo doma izdelanih oblačil in odejic za malčke. Pri izdelovanju ročnih del (copatkov, kapic, jopic, pajacev, odejic in igrač), so ob različnih društvih sodelovali tudi zaposleni oddelka. S sredstvi, zbranimi iz prostovoljnih prispevkov, bodo poskrbeli za nakup potrebnih pripomočkov in opreme, ki je ni nikoli preveč, saj je v kakovost potrebno nenehno vlagati.

Bronja Habjanič

 
 
 

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

T: +386 (0)2 749 14 00

F: +386 (0)2 749 16 30

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.