Svetovni teden dojenja 2017

Svetovni teden dojenja 2017

09.10.2017

Svetovni teden dojenja 2017

Med 1. in 7. oktobrom obeležujemo Svetovni teden dojenja. Letošnji moto, ki ga je določila svetovna zveza za dojenje se glasi: »Skupaj ohranjajmo dojenje«.

Svetovni teden dojenja sicer obeležujejo v več kot 150. državah sveta. Koordinator projekta v Sloveniji je Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki želi delovati v smeri, da bo družba materam, ki želijo dojiti, to tudi omogočila.

Ni nujno, da po porodu matere gre zmeraj vse po načrtih in da dojenje steče tako, kot bi bilo treba. Številne ženske, ki ne dobijo prave vzpodbude, tudi obupajo. Da bi bilo takšnih primerov čim manj, tako zaradi zdravja otroka kot mamic, Svetovna zveza za dojenje organizira tovrstne promocijske dogodke, ki se jim pridružujemo tudi v naši bolnišnici.

Ena izmed nalog zaposlenih v porodni sobi in na porodnem oddelku ptujske bolnišnice je tudi promocija in spodbujanje dojenja. Tako je strokovno osebje ginekološko - porodnega oddelka Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj 3. oktobra v nakupovalnem centru Qlandia Ptuj na svoji stojnici delilo gradivo o pomenu dojenja za zdravje novorojenčka, odgovarjali pa so tudi na različna vprašanja, ki so zanimala bodoče starše. Ob tem na oddelku poudarjajo, da so kadarkoli na razpolago za kakršnakoli vprašanja, ki tarejo bodoče mamice.

Klopca za dojenje in previjanje odslej tudi v mestnem parku
Ob svetovnem tednu dojenja smo na Ptuju, v mestnem parku dobili tudi klopco za dojenje in previjanje, ki je že tretja tovrstna v Sloveniji. Klopco je postavilo podjetje Apollo d. o. o., v sodelovanju s podpornim partnerjem projekta Pikapoka d. o. o. Cilj projekta oziroma namen postavitve t. i. MAM klopc za dojenje v Sloveniji je ozaveščati javnost o pomembnosti sprejemanja dojenja na javnih mestih, kot nekaj povsem naravnega. Prvo MAM klopco so postavili v Živalskem vrtu v Ljubljani, drugo v Arboretumu Voljči Potok, s tretjo pa so obogatili še naše mesto.

Bronja Habjanič

 
 
 

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
dr. Jožeta Potrča PTUJ
Potrčeva cesta 23
SI-2250 Ptuj 

T: +386 (0)2 749 14 00

F: +386 (0)2 749 16 30

E: tajnistvo@sb-ptuj.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.